מהו חינוך?
עולם החינוך מורכב משני כוחות סותרים שמתקיימים ומתנגשים על בסיס קבוע, עשייה חינוכית היא לקחת אדם, ילד, נער, לתת לו ידע, לבנות אותו לקראת האתגרים ולהקנות לו את הכלים איתם הוא יעבוד ויתמודד בעולם המורכב בו אנו חיים. ומצד שני, מערכת החינוך הקיימת נדרשת להציב רף ולבחון ולהעריך את התקדמות התלמידים והעמידה שלהם ביעדים שנקבעו. מדדים אלו משליכים על תפקודם של מוסדות החינוך, על המורים ועל רמתם של התלמידים במדינת ישראל מה שיוצר את כינוי הגנאי "בית חרושת לציונים".
לא הכל בחינוך, חפשו דרכים צבעוניות להעביר תכנים!
תפקידו של המורה
למורה מגוון רחב של תחומי עיסוק ואחריות, הראשון והחשוב בהם הוא עיצוב אישיותו של התלמיד כפרט בחברה בה הוא חי. תחום שני הוא הקניית כלים בעזרתם יוכל התלמיד לממש את יכולותיו להתמודד עם אתגרים ולהגיע להישגים בתחומים בהם יעסוק, תחום שלישי ואחרון אם כי לרוב הוא מרכז העיסוק בהוראה הנחלת ידע, לצורך זה משתמש המורה בכלים שונים כדי להמחיש מושגים מופשטים ולהקנות לתלמידים כלים להתמודדות עם בעיות מורכבות, לפתח אצלם יכולות ניתוח, חשיבה יצירתית וביקורתית ולסייע להם לצבור ידע.
חלוקה לתחומי התמקצעות
סטודנט לתואר ראשון בחינוך נדרש לבחור בחינוך לאיזה שכבת גיל הוא מעוניין להתמקצע, חינוך לגיל הרך (גנים וכיתות א' ב', הוראה לבית ספר יסודי – בהם המורה מלמד את הכיתה מספר תחומים והוראה לבתי ספר על-יסודיים (תיכוניים) – בהם המורה עוסק לרוב בתחום לימודים אחד, ואיזה מקצוע יהיה מעוניין ללמד (כללי, מתמטיקה, מדעים, שפה (עברית, אנגלית ואולי בכלל שפה אחרת בה הוא שולט), מדעי החברה (היסטוריה, אזרחות ופסיכולוגיה) אומנות, מוסיקה, לימודים בתחום הדת (תנ"ך, תושב"ע וכד') ועוד.
מסלול הלימודים
הדרך לתואר ראשון בחינוך מגוונת מאוד לאור הגישות החינוכיות השונות באוניברסיטאות ובמכללות להכשרת מורים תלמדו קורסים בתחומים רבים כגון מנהיגות בחינוך וחינוך בלתי פורמאלי, פסיכולוגיה חינוכית, פסיכולוגיה התפתחותית, אוריינות, מתודות בחינוך, בניית מערכים, יצירת סביבה לימודית-חינוכית, איתור וזיהוי נוער בסיכון, עבודה עם נוער בסיכון, לקויות למידה, עבודה עם לקויי למידה ובעלי צרכים מיוחדים, יישומי מחשב, פיתוח הישגיות, מדעי החברה ותקשורת עם התלמיד. על מנת להשלים את הלימודים תדרשו לעבור מספר רב של שעות התנסות מעשית בתחום ההוראה (סטאז') במוסדות לימוד בחלקן תוך תצפית והדרכה של מנחה מטעם מוסד הלימודים.
סביבת חינוך בריאה היא ה-דבר!
תעודת הוראה
כיום, משרד החינוך דורש תעודת הוראה על מנת לעסוק בהוראה בבתי ספר שעובדים דרכו, בחלק ממוסדות הלימוד תוציאו את התעודה במסגרת שנות הלימוד לתואר ובחלקם תעשו זאת בנפרד מהלימודים עצמם - דבר שיכול להוות יתרון לאור העומס בתקופת הלימודים, ישנה גם אפשרות לעסוק בחינוך על ידי תעודת הוראה בנוסף לתואר מקצועי שלא בתחום החינוך, למשל – אקדמאי בעל תואר בביולוגיה או מתמטיקה יוכל ללמד בתחום אותו למד אם יעשה הסבה להוראה.