מבוא לקרימינולוגיה
חקר הקרימינולוגיה הוא ענף מחקרי הבוחן את הפן ההתנהגותי והחברתי בעולם הפשע. המסלול ללימודי תואר ראשון בקרימינולוגיה מספק לסטודנטים סביבות מחקר מרתקות אשר בוחנות את ההתנהגויות הפליליות הסוטות מהנורמות הקיימות בחברה. הקרימינולוגים לומדים במהלך התואר להעריך את מהותם של סוגי הפשעים ולנסות ולהבין כיצד מוחם של הפושעים האחראים עובד כדי למנוע פעולות מסוגים אלה בעתיד. הקרימינולוגים עובדים לרוב בשביל רשויות האכיפה והחוק, במתקני כליאה, במרכזי שיקום, במערכת המשפט ובמוסדות אקדמיים. מטרת הלימודים נועדה לחשוף את המשתתפים לתיאוריות פסיכולוגיות באמצעותן ירכשו מיומנויות מפתח ובאמצעותם ינתחו את סוגי הפשיעה בארץ והמאפיינים שלהם. במהלך המחקר הקרימינולוגים יתמקדו בחיי המשפחה של הפושעים, החינוך שרכשו, התנהגותם בחברה, מצבם הנפשי והחברתי וכיצד כל אלו השפיעו עליהם.
מה זה קרימינולוגיה?
הקרימינולוגיה היא ענף מחקר המגיעה מתחום הסוציולוגיה ונחשבת לדיסציפלינה עצמאית החוקרת את עולם הפשע ממגוון נקודות מבט שהמרכזית מביניהן היא נקודת המבט החברתית: השפעה חברתית על מבצע הפשע, סיבות חברתיות לביצוע פשעים, סריקה וסקירת הפרופיל של המעורבים בפשע ועוד. הקרימינולוגיה משלבת בתוכה דיסציפלינות שונות כגון היסטוריה, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, משפטים, פסיכיאטריה ואנתרופולוגיה על מנת שאנשי המקצוע יוכלו לנסות ולהבין מה בדיוק התרחש במוחו של הפושע אשר גרם לו לפעול באופן פלילי.
לפתח פרספקטיבה ייחודית על הפשיעה
כדי לנסות ולפתח פרספקטיבה ייחודית על הפשיעה, אחד האספקטים החשובים ביותר אותם מבקשת הקרימינולוגיה לבחון הוא מדוע אנשים מבצעים פשעים? מה הוביל אותם לזה וכיצד היה ניתן למנוע את האירוע באופן יעיל. רוב הקרימינולוגים עובדים עבור רשויות אכיפת החוק ועוסקים בנושאי תרבות, אלימות, גורמים חברתיים, התעללות מינית, עבריינות נוער, זנות ושימוש בסמים כשכולם הם קרקע למחקר שיטתי אקדמי. הקרימינולוגים אף עשויים להשתתף בנתיחה לאחר המוות ולנסות לעזור לחקור זירות פשע לפי סיקור התנהגותי ובניית פרופיל של הפושע. לשם כך הקרימינולוגים משתמשים בכלים מתחום הסוציולוגיה והפסיכולוגיה כדי לבצע מחקר פרופיל ההתנהגותי ובכך להיכנס לראשו של הפושע. הקרימינולוג מתמקד בחיי המשפחה, חינוך, מצבו החברתי של הפושע, מצבו הנפשי, וגורמים סביבתיים ומגוון היבטים שהשפיעו על חייו של מבצע הפשע.
מיהו קהל היעד ללימודי קרימינולוגיה ומהם תנאי הקבלה לתחום?
כתואר המגיע מתחום מדעי החברה, לימודי תואר ראשון בקרימינולוגיה מתאימים עבור אנשים חסרי רקע תעסוקתי המעוניינים להשתלב בגורמי אכיפת החוק כגון מערכת המשפט, שירות בתי הסוהר, המשטרה ושואפים להבין אותו לעומקו, או לעבוד במגוון מוסדות שונים כגון בריאות הנפש, מוסדות הרווחה ועוד. כמו כן, ללימודים מגיעים בנוסף מועמדים יוצאי משטרה וגופים ביטחוניים נוספים, אשר מגיעים מתוך השירות ומחפשים תואר שיוכל לקדם אותם בעבודתם. תנאי הקבלה ללימודי התואר יכולים להשתנות ממוסד למוסד לפי רמת ההרחבה וקורסים הנדרשים לטובת השלמת התואר, אך כל אלה דורשים מהמועמדים להגיע עם 12 שנות לימוד ותעודת בגרות מלאה עם ממוצע של 85 ומעלה, עם ציונים פסיכומטרי מעל ל-550 וכמובן ללא עבר פלילי.
תוכנית הלימודים במסלול תואר ראשון בקרימינולוגיה
במהלך שלושת שנות הלימודים האקדמיים יחשפו הסטודנטים לידע עיוני רב בשלל נושאים כגון: סוציולוגיה, פסיכולוגיה, חקר הפשיעה, אנתרופולוגיה, מדעי ההתנהגות, מבואות במשפט הפלילי, פשיעת נוער, עבריינות מין, סמים מסוכנים, שיקום עבריינים, דינים משפטיים, סטיות חברתיות, סטטיסטיקה, אלימות, החוק בישראל, שימושי מחשב, קרבנות פשיעה, משפט פלילי, תורת הפשע, תורת הענישה, פשיעת סייבר, אסכולות בחקר הקרימינולוגיה, לימודי סטטיסטיקה, קורבנות ופשיעה, מתודות מחקריות בתחום הקרימינולוגיה, פסיכותרפיה, קביעת פרופיל, ניתוח התנהגותי ועוד. חשוב להכי הסטודנטים גם יחוו סדנאות מעשיות בהם יכירו את המעשים הקשים ביותר בעולם הפשיעה בעולם בכלל ובישראל בפרט ויבצעו עבודות מחקר שונות המערבות תצפיות, עריכת ראיונות וניתוח נתונים סטטיסטיים.
אפשרויות תעסוקה לבוגרי תואר בקרימינולוגיה
כאמור, הבחירה הראשונה של בוגרי התואר במסלול קרימינולוגיה הוא לפנות לתעסוקה אצל גורמי הביטחון והמשטרה ולהשתלב במוסדות כגון: שירות בתי הסוהר, משטרת ישראל ובגופים ביטחוניים נוספים. אך בנוסף למוסדות אלו, בוגרי התואר יכולים להשתלב גם במערכת המשפט, מוסדות לבריאות הנפש, מערכת החינוך הארצית, מוסדות לעברייני נוער, מוסדות גמילה. בנוסף לכך, בוגרי התואר יכולים להמשיך את לימודיהם לתואר שני בקרימינולוגיה ויתר תחומי מדעי ההתנהגות כגון תואר שני בפסיכולוגיה, או תואר שני בסוציולוגיה.
לרשימת מוסדות באתרנו המלמדים תואר ראשון בקרימינולוגיה
כישורים נבחרים למעוניינים ללמוד קרימינולוגיה:
פתרון בעיות
חלק גדול של חובות העבודה של קרימינולוגית כולל מחקר סטטיסטיקות ובדיקה של שיעורי פשיעה. הקרימינולוגים לומדים את הנתונים הסטטיסטיים הללו כדי לפתור בעיות פשיעה. קרימינולוגים צריכים רקע במתמטיקה או כאשר לומדים את נתונים סטטיסטיים. בנוסף, קרימינולוגים אמורים להיות מסוגלים לחשוב באופן ביקורתי כדי להבין נתונים וללמוד ליצור פתרונות מן הבעיות שהוצגו להם.
תובנה
יחד עם פתירת בעיות מנקודת מבט סטטיסטית, קרימינולוגים נדרשים גם להשתמש בפסיכולוגיה וסוציולוגיה כדי ללמוד את הגורמים האנושיים בפשיעה. בשל כך לחלק הסוציולוגי יש חשיבות גדולה בתחום. קרימינולוגים אמורים להיות מסוגלים לראות את התמונה הגדולה וגם ללמוד פרטים.
מיומנויות טכנולוגיות
כדי למלא את חובות העבודה הקרימינולוגים חייבים להיות מסוגלים להתמצא ולהיות בקיאים בהבנת מערכות ממוחשבות. בהתאם לפרויקט, קרימינולוג יכול לעבוד לבד או עם קבוצה ולכן הוא חייב להיות מסוגל לעבוד באופן עצמאי, לעמוד בלוחות זמנים, וכן לתקשר ולשתף פעולה עם אחרים.
מוסר חזק
תכונה מאוד חשובה שכל אדם העוסק בתחום הקרימינולוגיה צריך להחזיק הוא סטנדרט מוסרי חזק. אנשים העובדים כדי לאכוף את החוק ולהילחם בפשע, חייבים להיות בעלי עוצמה נפשית ולא להתפתות לעבור על החוק או לעגל פינות בעצמם. מכל הפושעים, המושמצים ביותר הם שוטרים מלוכלכים ועובדי אכיפת חוק מושחטים שלוקחים שוחד בגלל קשרים אישיים. הפיתוי יכול להיות חזק עוד יותר בקריירת קרימינולוגיה מאשר רוב אחרים, ורק אלה עם מרכז מוסרי חזק יכול להתמודד עם פיתויים שכאלה.
קבלת החלטות
כמובן, היכולת לקבל החלטות מהירות (ואת ההחלטות הנכונות) היא גם תכונה הדרושה לקרימינולוג מוצלח, כמו כל בעל מקצוע. במצבים רבים, לא יהיה להם את הלוקסוס למספיק זמן כדי לשקול את כל התוצאות וההשלכות האפשריות. מדי פעם הם יידרשו להחליט לפי תחושת הבטן והאינסטינקטים שלהם ולא כל אחד מוכן לסוג כזה של חשיבה.
אמפתיה
לבסוף, תידרש יכולת גבוהה של אמפתיה. בתור חוקרים שיבדקו מקרי אלימות קשים, הקרימינולוג יידרש להציג הזדהות ואמפתיה עם קורבנות הפשע, אבל מה שרבים לא מבינים הוא שהוא יידרש גם להיות עם אמפתיה לפושע. לא מדובר באהדה או התחברות אלא ההכרה שלמרות כל הפגמים שלהם, פושעים הם עדיין בני אדם, והם עברו מקרי אלימות קשים לפני שהגיעו למצב הזה בעצמם ולכן יש להתייחס אליהם ככאלה.
כישורי מנהיגות
כקרימינולוג שלפעמים יעבוד גם עם פושעים צעירים, תוכל להיות מודל לחיקוי עבור אותם עבריינים. בנוסף לחשיבות אופי אישי מעולה, חשוב גם שיהיו למועמדים כישורי מנהיגות שיגרום לאנשים לרצות ללכת איתם עד הסוף. מיומנויות אלו כוללות העברת סמכות, ביטחון ומידה של נוחות עם נטילת סיכונים. הביטחון העצמי של איש המקצוע יהיה מודל כיצד להתנהג כראוי, מה שיכול לעזור לעבריינים צעירים להפוך את חייהם.
כושר גופני
קריירה משטרתית יכולה להיות קריירה תובענית מבחינה פיזית. התמודדות עם עבריינים דורשת הרבה כוח פיזי וייתכן שידרשו להפעיל, לטפס, לקפוץ ולתפוס עבריינים. עבודה בתפקידי משפט פלילי עשויה לדרוש גם כושר גופני טוב, כדי לעמוד בעומס הקיים על אנשי המקצוע.